Доклад от геофизично проучване на Долмен 1 в землището

...
  Доклад от геофизично проучване на Долмен 1 в землището
Коментари Харесай

Близо 50 археолози на форум в Хасково

 

Доклад от геофизично изследване на Долмен 1 в землището на харманлийското село Изворово ще показа Регионалният исторически музей в Хасково на идната 37-ма конференция на археолозите от Югоизточна България. Тя ще се организира в петък от 12:30 часа в залата на хотел “Родопи ”.

Проучването е направено през 2017 година. Обхванати са 70 дка в землището на с. Изворово, околност Капаклийка. Първо се набелязаха избрани площи, а по-късно свалихме обсега от 70 на 2 дка, разяснява основният организатор в отдел “Археология ” към музея Станислав Илиев.

На форума ще вземат участие близо 50 археолози от Югоизточна България и ще бъдат изнесени повече от 20 отчета от над 15 музея.  Ще има посетители от Стара Загора, Ямбол, а също по този начин ще участва и предходният хазаин на срещата от Приморско. Конференцията е обичайната. Освен Свети Валентин и Трифон Зарезан, 14 февруари е и професионален празник на археолозите. Такъв е разгласен през 1971 година. Хасковският районен музей не е бил хазаин на срещата от 1997 година, посочи Илиев. 

Форумът е отворен за всички, които желаят да схванат повече забавни обстоятелства за предишното. Също по този начин и археолозите ще могат да научат от своите сътрудници нова информация, добави шефът на музея в регионалния град Пенко Добрев.

Един от отчетите ще бъде на екипа от Ямбол Стефан Бакърджиев и Мирослав Козарев. Ще бъдат изнесени обстоятелства от постоянното археологическо изследване в Кабиле - Южна крепостна стена.  Повече от 30 години не престават разкопките там, подчертаха експертите. Проф. Борис Борисов и Генчо Димитров ще разкрият детайлности към изследването си за езическото светилище от римската ера под раннохристиянските базилики, северно от новозагорското село Караново.

Всички отчети ще бъдат изнесени в границите на 15 минути. Следващия ден домакините са организирали посещаване на неотдавна обновената експозиция  “Археология “ на Регионалния исторически музей. Също по този начин ще има посещаване и на музейния център “Тракийско изкуство в Източните Родопи ”.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР